Sunday, 3 July 2011

Bila Anda Sudah Tiada: Siapakah Update FB Kita?(Untuk Kaki Upload Gambar yang Tegar)

Assalamualaikum Readers,

Hari ini aku nak berkongsi dengan anda tentang kesedaran kita mengenai hobi suka memuatnaikkan gambar tidak tutup aurat dalam FB.  Agak tersentap jua kepada mereka yang tegar upload gambar-gambar yang seksi dan tidak tutup aurat dalam Facebook.  Tergerak hati aku pula nak berkongsi dengan para blogger sekalian tentang kesedaran betapa sensitifnya dalam memuatnaikkan gambar ke dalam Facebook.  
Can't Log in.  Forgot Password!
Setiap dari kita mesti ada akaun FB bukan dan hanya kita saja yang tahu passwordnya.  Tapi apa akan berlaku kalau kita sudah mati.  Siapa yang nak update fb kita bila kita sudah tiada kelak.   

Renungkanlah.  

Gambar-gambar kau orang yang tidak tutup aurat yang tidak sempurna yang anda dimuatnaikkan membuatkan anda terseksa di alam kubur di atas kejahilan anda sendiri.  Itu belum lagi gambar yang menayangkan segala aset anda kepada tontonan umum.  Gambar-gambar tidak tutup aurat tidak sempurna sentiasa terusan menjadi tontonan setiap manusia di pelosok dunia.  Dengan aksi anda dengan memakai legging menampakkan bentuk kaki anda, memakai seluar jeans ketat dan T'shirt sendat dan bagi lelaki yang memakai seluar pendek yang menampakkan peha anda menyebabkan anda menanggung segala dosa selepas ketiadaan anda di muka bumi ini.  Siapakah yang akan menghapuskan segala gambar tidak tutup aurat tersebut jika hanya anda sendiri saja yang tahu akses ke laman FB anda tersebut.   Fikir-fikirkanlah. 

Adalah lebih baik anda membuang segera gambar-gambar tidak tutup aurat anda sementara anda masih bernafas di dunia ini dan jika tidak, menyesal tidak berguna kerana saham dosa akan terus meningkat tika di alam kubur hinggalah ke akhirat kelak.  Adalah lebih baik anda menutup aurat terus selepas anda membuang segala gambar tidak tutup aurat anda itu.  Itu lebih baik. 

Peliharalah aurat anda.  Mati itu pasti.  Tetapi kita tidak tahu bila kita akan mati.  Hanya Allah yang mengetahui.  Persiapkan diri anda sebelum ajal datang menjelma. 

7 comments:

Nini Hartini said...

Subhanallah..peringatan yg sungguh memberi kesedaran.. peringatan utk diri sendiri juga.

Heart In A Cage
.

redzuan23 said...

Sekadar peringatan. Untuk saling ingat dan mengingati..

Mun said...

sy annoyed dgn makhluk2 yang kat luar tutup aurat, tp dekat alam maya macam tak kenal apa tu aurat..

redzuan23 said...

itulah penangan teknologi sekarang...

Azah Skaliskala said...

nice info :)

redzuan23 said...

Azah> thanks.. im also like ur doodle.. love it!

redzuan23 said...

@Azah Skaliskala
I like ur blog... Simple and i like black and white.=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...