Thursday, 26 April 2012

Perbualan secara rahsia antara Torres dan Puyol


Jangan pandang rendah kepada insan yang masih kemarau gol itu.  Diam-diam ubi berisi, diam-diam kau yang makan nasi basi.  haha.  Gol Torres adalah gol pemusnah kepada harapan Barcelona untuk ke pentas Akhir Liga Juara-juara.  Tahniah Chelsea.  Mungkin tahun ini bukan tahun untuk Barcelona.

Maybank Debit Card Manchester United

Kad Debit Maybank Manchester United
Wah, anda semua jangan nak menunjukkan mimik muka jeles atau cemburu ya.  Memang patut pun anda semua menunjukkan ekspresi berwajah kecemburuan ya kerana anda tidak bertuah seperti saya kan. haha.. Alamak, bahasa amat skema pulak.

Ya, Kad Debit Maybank Khas Manchester United.  Aku baru je tukar kad debit Maybank berbuah cheri itu kepada kad debit Maybank berwajah pemain terulung Manchester United.  Memang saat inilah aku ternanti-nantikan kerana aku sudah menunggu sejak minggu lepas lagi.  Cuma masa dan faktor kewangan menyebabkan aku menangguhkan dahulu pertukaran kad maybank ini.

Kenapa aku tukar kad debit ini kepada kad debit Maybank Manchester United?

AKU BENCI BUAH CHERI. HAHA.. 

Tak lah.  Melawak je.  Of courselah aku tukar sebab aku minat gila dengan team Manchester United ni.  Tak akan seseorang itu peminat Arsenal atau Liverpool tiba-tiba tukar kad debit yang lama itu kepada kad debit Manchester United ni.  Nanti kena bahan dengan kawan-kawan yang minat team Arsenal atau Liverpool.  Untuk pengetahuan anda semua, aku adalah peminat setia kepada kelab Manchester United sejak tahun 1997 lagi.  Masa itu David Beckham masih lagi main untuk kelab ini.  Cristiano Ronaldo tak wujud lagi masa itu.

Kalau suruh aku teka nama-nama pemain bola sepak kat atas kad itu memang aku boleh jawab punyalah  Mula-mula sekali adalah Eric Cantona, Roy Keane, David Beckham, Paul Scholes dan akhir sekali orang tua yang masih bermain untuk Manchester United hingga sekarang (setakat 26 April 2012) adalah Ryan Giggs.  Ha, aku boleh jawab maknanya aku ini peminat gila mati untuk kelab bola sepak Manchester United lah ye. haha :) 

Apa faedah kita dapat jika kita dapat kad debit ini?

Menurut maklumat dari pekerja kaunter Maybank yang aku dapat,  faedah yang kita dapat jika kita menukar kad debit ini adalah kita akan dapat treats points.  Jika team Man United menang satu-satu perlawanan, kita akan dapat treats points iaitu sebanyak 5 points.  Ada lagi faedahnya, jika kita beli sesuatu barang secara online di website Manchester United, kita akan treats points juga tapi aku tak tahu berapa banyak mata yang kita dapat.  Sebenarnya ada banyak lagi.  Itu saja setakat yang aku tahu.

Jadi, anda semua peminat Man United.  Tunggu apa lagi.  Jom tukar kad debit yang lama itu kepada kad debit Maybank Manchester United.
 


Tuesday, 24 April 2012

Manchester United (4) vs Everton (4)

Entah kenapa prestasi pasukan kesayangan aku ini kejap menang kejap seri (Kalah tu jauh-jauhkan lah).  Macam roda pulak aku tengok.  Tau tak pasukan adik kau tu sedang mengekori kau dari belakang.  Nampaknya Manchester City mengekori dari belakang.  Dengarnya keputusan perlawanan antara Manchester City dan Wolves berkesudahan Citizen menang 2-0.  

Entah apa sudah jadi dengan pasukan Manchester United.  Kau dah mendahului 4-2. Tiba-tiba entah kuasa mana datang pasukan Everton mengejar dan menyamakan kedudukan 4-4.  Pelik.  Adakah ia disengajakan biarkan keputusan itu seri ke apa.  Kemungkinan ia sengaja kerana sengaja membiarkan persaingan perebutan juara dalam Liga Perdana Inggeris menjadi sengit.  Penentuan pemenang hanyalah antara Manchester United dan Manchester City.  Kali ini Manchester United ingin melengkapkan kejuaraan buat kali Ke-20.  Manakala Manchester City pula ingin menjuarai kejuaraan setelah bertahun-tahun atau berabad-abad tak menang.  Kesian.  

Apapun, aku jangka perlawanan antara Manchester City dan Manchester United di Stadium El-Etihad terlalu sengit dan kemungkinan tegang.  Aku dah dapat bayangkan.  Bagi Man U, mereka ingin melunaskan hutann dan membalas dendam setelah dibelasah 1-6 oleh Man City di Old Trafford.  Aku masih ingat.  

Apapun, semoga Man U dapat mengekalkan kejuaraan edisi kali ini. heeee......

Sunday, 1 April 2012

FAM hacked lagi

Rasanya masuk ni dah 2 kali laman web persatuan bola sepak negara iaitu FAM dihack.  Sebelum ni pernah dihacked disebabkan oleh harga tiket yang terlampau tinggi harganya.  

Kali ini www.fam.org.my dihacked sekali lagi.  Sekarang bukan kerana harga tiket yang melampau tinggi tetapi luahan agar persatuan itu dirombak dan menyeru agar Presiden meletak jawatan.  Gila suruh Sultan letak jawatan.  Tak berani aku suruh dia letak jawatan.  haha.


Mungkin ada benarnya luahan mereka ini.  FAM kerap mengalami pelbagai masalah.  Tetapi janganlah suruh Presiden letak jawatan.  Gila nak suruh sultan letak jawatan.  Aku pun tak berani der. 

Pada 1 April ini, aku pun cuba masuk ke webisite FAM dan ini yang aku dapat.

 Hehe. Terfikir juga macam mana orang luar nak berurusan dengan FAM eh.  Guna FB je kot.

p/s: Cuba hacked website Israel.  Berani tak??

April Fool Day : Gurauan atau Kekejaman?

1 April 2012.  Hari ini aku ingin menaip entiri tentang 1 April.  Ada apa dengan 1 April?.  Apa yang terlintas di fikiran anda tentang tarikh 1 Apri ini? Sudah semestikan sambutan April Fool's Day bukan?.  

Masih ada lagi orang di luar sana yang masih jahil tentang sambutan 1 April ini.   Pernahkah anda mengkaji tentang asal-usul perayaan tersebut seperti mana anda memahami asal-usul tentang tarikh 14 Februari iaitu Hari kekasih atau Valentiane Day? Kalau belum, jangan terima ia dengan bulat-bulat.  Kaji sejarah asal usulnya.  Selepas itu anda akan faham dan tidak akan menerimanya dengan bulat-bulat.
 
Apakah April Fool's Day?

Jika saya bercakap tentang apa itu April Fool's Day, ia mudah sahaja.  Ia adalah hari untuk mengenakan seseorang dengan menipu walaupun ia sekadar gurauan.  Pada tanggal tarikh 1 April, semua manusia akan menyambut dengan mengenakan atau 'prank' kepada orang yang ditujui.  Ia bermula di Sepanyol dan dirayakan ke seluruh dunia.  Abaikan yang bukan muslim.  Sebab mereka bukan islam.  Yang menjadi masalahnya adalah orang kita sendiri iaitu orang islam turut menyambutnya.  Sungguh sedih bila melihat wall post di Facebook masing-masing update nak kenakan orang lain.  Bukankah itu sudah menipu namanya?.

Sekarang kita kaji pula asal-usul 'April Fool's Day' ini.  Menurut riwayatnya, kira-kira seribu tahun dahulu,  Sepanyol di bawah kekuasaan Islam amat kuat dan sukar puak Kristian menembusi dan menghancurkan benteng kekuatan Islam pada masa itu.  Mereka iaitu musuh-musuh Islam tidak pernah kenal erti putus asa untuk memastikan Islam hilang di bumi Sepanyol.  Pelbagai cara telah dirancang untuk menghancurkan dan mengalahkan umat Islam di sana.

Puak Kristian tidak pernah kenal erti putus asa.  Kekuatan umat Islam pada masa itu adalah mengamalkan  cara hidup berlandaskan kepada Al-Quran dan Al-Sunnah.  Jadi terlalu sukarlah mereka untuk menghancurkan penguasaan Islam di Sepanyol. Beberapa kali mereka menyerang kekuatan umat Islam tetapi sering menemui jalan kegagalan. Mereka sentiasa merancang dan mereka pun mengutuskan pengintip untuk mempelajari tentang Islam dan pada masa yang sama pengintip ini mengintip apa yang dipelajari oleh umat Islam.  Setelah sekian lama mempelajari dan memahami asas Islam, mereka sudah tahu kekuatan umat Islam iaitu IMAN dan TAQWA mereka kepada Allah S.W.T.

setelah mereka memperolehi maklumat tersebut, mereka mula merancang dan mencari strategi untuk melemahkan umat Islam dan dalam persidangan tersebut, mereka dapat kesimpulan bahawa untuk melemahkan umat Islam adalah dengan melemahkan kekuatan IMAN dan TAQWA mereka kepada Allah S.W.T.  

Lalu mereka pun cuba menyerang secara halus dengan melalaikan umat Islam dengan hiburan, arak, dadah serta mengirimkan wanita yang cantik untuk melemahkan para belia khususnya.  Setelah kekuatan iman dan taqwa mereka mulai kendur, mereka pun menyerang di saat umat Islam mulau goyah iman dan taqwanya.  Mereka menyerang berkali-kali hingga umat Islam tidak berupaya mempertahankan diri mereka.  Akhirnya, jatuhlah Islam di bumi Sepanyol setelah 800 tahun memerintah.  Daerah terakhir dikuasai adalah daerah Grenada.  

Episod malang tidak berakhir di situ.  Umat Islam dibunuh dengan kejam jika mereka dapat menemui umat Islam.  Umat Islam menjadi takut dan menyembunyikan diri. Untuk memastikan umat Islam keluar dari persembunyian, puak musyrikin menawarkan satu peluang kepada semua umat Islam iaitu jika mereka ingin selamat, mereka harus berpindah keluar dari bumi Sepanyol dan kapal-kapal akan disediakan.  Umat Islam curiga dengan tawaran tersebut  tetapi mereka tiada pilihan lain selain menerima tawaran tersebut tambahan kapal-kapal yang membawa mereka sudah berlabuh di pelabuhan dan sedia membawa mereka berpindah keluar dari bumi Sepanyol.

Maka, disebabkan mereka kurang curiga dengan tawaran tersebut, tanggal 1 April, mereka pun keluar beramai-ramai dari tempat persembunyiaan dan berhasrat meninggalkan bumi Sepanyol.  Di saat inilah tentera-tentera Sepanyol memgambil peluang dengan membunuh dengan kejam semua kaum muslimin termasuk kaum wanita dan kanak-kanak.   Bukan itu sahaja, kapal-kapal yang membawa mereka keluar juga turut dibakar.  Penempatan mereka turut dibakar.  Maka, berjayalah puak musyrikin menghancurkan umat Islam di bumi Sepanyol. 

Tanggal tarikh 1 April itulah semua puak Kristian disambut setiap tahun menandakan bagi meraikan kejatuhan kekuasaan Islam di Sepanyol. Perayaan ini akhirnya disambut di seluruh dunia sebagai 'April Fools Day'. Namun apa yang menyedihkan saya adalah umat Islam pada masa kini tetap menyambut perayaan ini tanpa disedari bahawa ia seperti menyambut kekejaman pembunuhan umat Islam ketika dan meraikan kejatuhan Islam di bumi Sepanyol.  

Masih mahu menyambutnya kah??

Semoga apa yang saya kongsikan sedikit sebanyak dapat menyampaikan ilmu kepada semua sahabat-sahabat seagama dengan saya supaya lebih berhati-hati apabila menerima perayaan dari luar.  Jangan menerima ia bulat-bulat dan elakkan menyambutnya.  You are Islam and you must stay for Islam.  

Thanks.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...