Tuesday, 6 November 2012

Sejarah Terciptanya Rokok


Rokok. Ya rokok. Rokok tidak pernah lupakan tuannya. Tuannya tidak pernah lupakan rokok. Rokok sudah sebati bagi seorang bergelar lelaki. Tak lelakilah kalau tak merokok bukan. Kata orang, memang tak macho lah tak hisap rokok. Rokok ibarat makanan kedua selepas hidangan rutin harian iaitu nasi. Kalau tak hisap rokok selepas makan, memang tak lengkaplah. Sebolehnya kena juga hisap sebatang. Orang muda kata "Dapat sepam dua jadilah". 

Tahukah anda bagaimana rokok boleh ada di dunia ini? Kenapa tak ada rokok agar manusia dapat hidup dengan sihat? 

Sejarah terciptanya ROKOK.

Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : “Kelak... akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka”
Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: “Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?”
Sabda Rasulullah SAW : “ Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau.”
Nabi bersabda lagi : “Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji”

Ada apa dalam sebatang rokok?

Ha, ada lagi yang masih hisap ye. Tak tahu ke ada apa dalam sebatang rokok itu... Cuba lihat..Ok. Korang renung-renungkan lah  ye.. 


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...